Projekt – nacionalna pobuda Polni zagona kolesarimo v službo je namenjen spodbujanju kolesarjenja kot trajnostne oblike mobilnosti in spreminjanju vsakodnevnih potovalnih navad.

Opravite registracijo na spletni strani www.polnizagona.si, kliknite “Zaženite se”, spoznajte svoj “koledar” – kolesarski koledar in začnite z zbiranjem kolesarskih kilometrov. 
Če potrditvenega e-maila ne dobite, prosim preverite še “Vsiljeno pošto” in “Promocije”.

Čas je za spremembo potovalnih navad!

Izziv traja en mesec, polni zagona so v službo odkolesarili že 8. maja. Tekom izziva boste prejemali številne koristne nasvete, ob izpolnjevanju tedenskih izzivov pa se boste tudi uvrstili v žreb za tedenske in glavne nagrade! S sodelovanjem boste postali del družbeno odgovornega gibanja za boljše zdravje ter prispevali k ohranjanju okolja za prihodnje generacije.

Ali ste vedeli, da Slovenci za vzdrževanje avtomobila porabimo kar 17 % celotnega prihodka?

Prekomerna uporaba avtomobilov ima škodljive posledice, med katerimi so onesnaževanje zraka, hrup, prometni zastoji ter negativni vplivi na zdravje, kot so povečan stres, pomanjkanje gibanja in vdihavanje onesnaženega zraka. Odvisnost od avtomobilov je eden največjih vzrokov za podnebne spremembe. Zato je ključno, da se usmerimo v trajnostne načine prevoza, kar bo zmanjšalo naš ogljični odtis, izboljšalo zdravje ter prispevalo k bolj trajnostnemu in prijaznejšemu okolju za vse.

Kolesarjenje v službo – odlična alternativa avtomobilu

Odkrijte pozitivne učinke vsakodnevnega kolesarjenja v službo, ki bodo vplivali na vaše počutje že zjutraj. Poleg tega, da vam kolesarjenje daje energijo za celoten dan, bo pomagalo tudi pri blaženju stresa. S kolesarjenjem boste postali zadovoljnejši, učinkovitejši, samozavestnejši in bolje razpoloženi.

Kolesarjenje predstavlja odlično alternativo vožnji z avtomobilom, saj prinaša številne prednosti. Med drugim ne povzroča emisij CO₂, kar je ključno za varovanje okolja, predvsem v mestnih središčih, kjer je zrak že tako onesnažen. Poleg tega so kolesarji lahko izjemno učinkoviti, saj se lahko izognejo prometnim zamaškom in težavam pri iskanju parkirnih mest, kar jim omogoča hitrejši in zanesljivejši prihod v službo. In kot dodatna prednost, kolesarji lahko prihranijo denar, ki bi ga sicer namenili za gorivo in parkirnino.

Sodelujte v izzivu in ga delite po svojih kanalih!

Sodelujmo, kolesarimo na delo (v maju) in spremenimo naše potovalne navade za bolj trajnostne oblike mobilnosti.

 

V sklopu projekta Trata 2.1 se od 8. maja do 2. junija pridružujemo tej nacionalni pobudi, ki so jo zagnali Ministrstvo za okolje, podnebje in energijo, IPoP – Inštitut za politike prostora (tudi partner projekta), Urbanistični inštitut Republike Slovenije in digitalna agencija D’Agency.

Projekt Trata 2.1 sofinancirajo Islandija, Lihtenštajn in Norveška s sredstvi Finančnega mehanizma EGP v višini cca 1,1 mio EUR. Več na www.norwaygrants.si.

Vodilni partner projekta: Občina Škofja Loka

Partnerji projekta: Razvojna agencija SORA, IPoP – Inštitut za politike prostora, CIPRA Slovenija, CIPRA International, Knauf Insulation d.o.o., LTH Castings d.o.o., SIBO G. d.o.o.