V Škofji Loki se začenja sezona eKOLOke, ki deluje v sistemu Gorenjska.bike. Slednji deluje še v sedmih gorenjskih občinah, ki prav tako v teh dneh začenjajo z obratovalno sezono. Cene paketov so za uporabnike ugodne. V Škofji Loki imamo dodatno ponudbo, saj smo oblikovali tudi enodnevni paket za 1 €, za izposojo le navadnega kolesa pa imamo nižje cene kot drugje, in sicer 5 € za mesečni paket in 12,5 € za letni paket. 

V enotnem sistemu Gorenjska.bike, ki deluje v Škofji Loki in v občinah Cerklje na Gorenjskem, Jesenice, Kranj, Naklo, Radovljica, Tržič in Bled, bo na 59 postajah na voljo 351 koles.

Gorenjska.bike – regijski sistem izposoje koles od leta 2020 povezuje gorenjske občine, v katerih je vzpostavljena javna mreža avtomatizirane izposoje koles. V Kranju in na Jesenicah že več kot šest let  delujeta lokalna sistema izposoje koles, KRsKOLESOM in JeseNICE Bikes. Leta 2020 so se jima pridružile še tri gorenjske občine, Radovljica, Tržič in Naklo in skupaj so vzpostavili enoten sistem izposoje Gorenjska.bike, prvi tovrsten regijski sistem izposoje v Sloveniji, ki uporabnikom omogoča izposojo in vračilo koles z enim uporabniškim imenom kjerkoli v regiji. Leta 2022 se je mreža razširila tudi v Cerklje na Gorenjskem in v Škofjo Loko (eKOLOka), istega leta je ponovno zaživela tudi na Bledu.

V Kranju in v Škofji Loki so v zimskih mesecih na voljo le navadna kolesa, v aprilu pa v ponudbo dodajo tudi električna kolesa. Večina občin je v prvih aprilskih dneh sistem že odprla, zadnje občine pa odprtje načrtujejo do 22. aprila, svetovnega dne Zemlje.


Postaje v sistemu Gorenjska.bike. Vir: BSC Kranj

Mreža postajališč Gorenjska.bike danes ponuja že 351 koles (dobrih 40 % koles je električnih) na 59 postajališčih (Kranj 29 – v kratkem 30), Škofja Loka 8, Jesenice 6, Radovljica 5, Tržič 3, Naklo 3, Cerklje na Gorenjskem 2, Bled 3).

Obstoječi uporabniki lahko potrdijo, da sta sistem izposoje in uporaba koles preprosta. Najenostavneje se prvo registracijo opravi na spletni strani www.gorenjska.bike, kjer se izbere paket, ki uporabniku najbolj ustreza, in območje, kjer bo prevoženih največ kilometrov. Letošnja novost v sistemu Gorenjska.bike je 3-dnevni paket, izbirate pa lahko še med letnim in mesečnim paketom, v Škofji Loki tudi enodnevnim. Naslednji korak sledi na postaji, kjer uporabnik izbere kolo, ki si ga želi izposoditi in na računalniškem terminalu oz. kiosku sledi preprostim navodilom v slovenskem ali angleškem jeziku. Izposojo pa lahko še enostavneje opravi prek aplikacije mobiln.si. Prva pomoč pri registraciji v sistem in uporabi koles je ogled kratkega videa, ki je dostopen na Youtube kanalu BSC Kranj ali na povezavi https://www.youtube.com/watch?v=Q_HOdAXQgEI, pomoč pa nudijo tudi v Centru trajnostne mobilnosti Kranj (na Planini), občinskih upravah in turistično informacijskih centrih.

Cene paketov so za uporabnike ugodne. Cena letnega paketa, s katerim si je možno izposoditi tako navadno kot električno kolo, znaša 25 €, cena mesečnega paketa je 10 €, 3-dnevnega pa 3 €. Posamezni lokalni sistemi imajo še svojo, lokalno ponudbo. Tako imamo v Škofji Loki enodnevni paket za 1 €, za izposojo le navadnega kolesa pa nižje cene, in sicer 5 € za mesečni paket in 12,5 € za letni paket. Po nakupu paketa lahko uporabnik pristopi k uporabi, ki je možna vse dni v tednu z upoštevanjem časovne omejitve v trajanju 840 minut oz. 14 ur na teden, vsak teden. Uporabniki storitev sistema so lahko vse fizične osebe, starejše od 14 let.

Število postaj za izposojo koles na Gorenjskem se vsako leto širi, prav tako se povečuje število novo vključenih občin, lani sta se sistemu pridružili občini Cerklje na Gorenjskem in Škofja Loka. Pričakovano raste tudi število uporabnikov, občine pa si želijo, da bi sistem uporabljalo še več uporabnikov, ki bi namesto krajših poti, ki jih sedaj opravijo z avtom, odslej opravljali s kolesom.

Spodnji graf, ki ga je podjetje MM IBIS, ki zagotavlja tehnično podporo občinam pri delovanju in razvoju sistema, predstavilo ob zaključku projekta lokalne akcijske skupine LAS Gorenjska košarica – Kolesarska veriga na podeželju lani oktobra, potrjuje zgornje navedbe.


Prikaz dnevne izposoje koles v sistemu Gorenjska.bike. Vir: MM IBIS, d. o. o.

 

Občine opažajo, da uporabniki sistem večinoma uporabljajo znotraj enega lokalnega sistema, na primer na območju Škofje Loke, manj pa krožijo med občinami oz. po celotnem območju, ki ga mreža Gorenjska.bike pokriva. Dejstvo je, da so tovrstni sistemi najbolj primerni za premagovanje krajših potovalnih razdalj t. i. zadnjega kilometra, pa vendar želimo poudariti, da gre za enoten, regijski sistem izposoje, s katerim se uporabnik lahko na primer iz Škofje Loka odpravi na delo ali po opravkih v Kranj, tam vrne kolo na eni izmed tamkajšnjih postaj in se domov vrne prav tako na trajnosten način, z vlakom ali avtobusom.


 Gorenjska.bike v Škofji Loki. Vir: arhiv BSC Kranj, foto: Erazem Simon Paravinja

 

Svetovni dan Zemlje, ki ga že več kot po stoletja obeležujemo 22. aprila, letos poteka s pobudo, da moramo investirati v naš planet. Svetovni dan Zemlje v svojem sporočilu nagovarja vsakega od nas. To je mogoče trenutek, da vsak pri sebi razmisli tudi o tem, kako lahko sam prispeva k boljšemu stanju okolja, pa tudi lastnega zdravja. Mogoče je lahko prvi korak prav sprememba vsakodnevnih potovalnih navad s začetkom uporabe koles iz mreže Gorenjska.bike.

 

Prijavi se na novice

S prijavo boste redno prejemali obvestila o na področju ekoloških aktivnosti v občini Škofja Loka